Turris – fem bon pa, hacemos buen pan, con Xavier Barriga

Inici Català Español

Manifest en favor de la crosta del pa

A mi m’agrada la crosta, i a tu?

Darrerament estem assistint a una tendència per consumir pans amb molt poca crosta, de menjar fàcil, sabor insuls i sense caràcter i en molts casos, desproveïts de la màgia i els beneficis que ens aporta la crosta en forma de beneficis organolèptics i de base, d’harmonia amb els sabors i els plaers gastronòmics més profunds.

Aquest manifest vol reivindicar el paper de la crosta en el pa.

No pas d’aquella crosta dura, espessa, que costa de mastegar i que fa mal a les genives de les dents, si no que vol reivindicar la crosta que té gust, la que dona personalitat al pa, la que ens reforça les genives (les dels nostres fills també).

En resum, la crosta que ens dona el plaer de dir, quin pa més bo, jo en vull més!!

Vol reivindicar el pa que sempre em menjat, aquell pa que sense la crosta ja no és ell, ja no és el pa que menjaven els nostres avis i que avui, a més de gaudir-ne nosaltres, també podem donar-lo als nostres fills.

Ho tenim fàcil, ho tenim a l’abast de la ma, tenim molts bons flequers que treballen a diari per fer un bon pa i que el fan. Flequers que couen el seu pa en forns de pedra, alimentats per llenya o gas, però sempre en un forn on la pedra refractària i la massa són els grans protagonistes. Aquesta pedra transmet a la massa tots els seus beneficis en forma de calories, calories que aquesta rep de manera noble i pacient, i que fan possible el miracle de la transformació de massa en pa. La crosta es va daurant mica en mica, pacientment, sense les presses d’altres pans, i el resultat és un pa de crosta cruixent i de bona conservació, envoltat d’aromes i sabors subtils, però que en ser presents, ens rememoren a temps passats, on el sabor dels aliments cobrava una importància que sembla que es va perdent amb el pas de les generacions.

Els flequers no volem que això passi. Volem que el pa sigui essent el PA, aquell pa ple de sabors, gustos, aromes a sucre torrat, a caramel, a avellanes torrades, a blat, a terra, a farina humida, a làctic, a acètic i en definitiva, a vida i a natura.

Els flequers us regalem així tota la nostra saviesa professional en forma de pa de molla esponjosa i de crosta cruixent i inoblidable perquè en gaudiu com sempre ho havíem fet.

Quin millor regal hi pot haver?

Xavier Barriga

 

http://www.turris.es/wp-content/uploads/2014/04/Turris_vinils_crosta250-105x285.jpg
Share on Tumblr